Vreau să încep un proces terapeutic. Ce este nevoie să știu?

În ultima perioadă tot mai mulți oameni se deschid și sunt curioși să se cunoască pe ei înșiși, să descopere lumea de la interior, emoțiile, de unde vin și cum să le gestioneze. Astfel, a apela la sprijinul unui psihoterapeut poate fi de ajutor pentru a primi ghidare în pașii pe care îi ai de făcut în călătoria înapoi spre Sine.

Îți împărtășesc mai jos câteva aspecte la care te invit să reflecți:

  1. Care este nevoia mea? Altfel spus, de ce vreau să fac acest pas? Este important să îți definești nevoia pentru a ști în ce arie ai nevoie de sprijin.
  2. Am nevoie doar de o perspectivă nouă/puțină ghidare legată de o dificultate pe care o depășesc acum în viața mea sau am disponibilitate pentru a lucra la nivel profund într-un proces terapeutic? De cele mai multe ori, problemele de la suprafață sunt generate de răni interioare mai profunde.
  3. În ce fel aș vrea să fiu sprijinit/ă? Am nevoie de ghidare spre o analiză a felului în care gândesc, ordine și structură pentru că este ceva ce lipsește acum în viața mea, eliberare emoțională, să înțeleg de unde pornesc rănile interioare, de ce am diverse comportamente etc.
  4. Ce este diferit în această etapă a vieții mele și aleg să fiu deschis/ă spre a avea o discuție cu un psiholog? Altfel spus, de ce acum?

Ce fel de abordare terapeutică crezi că îți este mai potrivită? Una mai degrabă rațională, orientată spre problema din prezent și soluționarea ei sau o abordare mai sistemică/emoțională care te sprijină în explorarea rănilor interioare din trecut?

Cum poți să îți dai seama ce îți este mai potrivit acum este prin a urmări materiale online poate a unor psihoterapeuți din zona ta. Prin ceea ce scriu, abordarea pe care o expun online, poți să îți dai seama dacă este congruentă cu tine acum sau nu.

Este foarte important atunci când alegi un specialist alături de care să începi un proces terapeutic, să fii congruent/ă cu felul în care acesta lucrează. Să cunoști măcar în linii mari paradigma/școala pe care a urmat-o pentru că în funcție de ea îți va propune și ție practici, exerciții, tehnici care să te ajute în depășirea problemelor tale. Nu toți terapeuții lucrează la fel pentru că și viziunea lor diferă de la școală la școală.

Un alt aspect important în psihoterapie este relația terapeutică! Pentru asta te încurajez să îndrăznești să mergi poate la mai multi terapeuți (dacă ai nevoie) până simți că găsești unul potrivit pentru tine, care să te însoțească pe termen lung (dacă aceasta este nevoia ta). Nu vei auzi mereu ceea ce vrei să auzi, ceea ce este plăcut sau ușor de integrat, însă cu siguranță merită să rămâi aproape de o altă ființă umană care poate să îți creeze spațiu de exprimare a părților din tine.

La o primă ședință, atât clientul cât și terapeutul observă dacă există o compatibilitate între ei și dacă se poate să lucreze împreună pe termen mai lung. Eu de exemplu cum procedez, la o primă ședință cu o persoană, este să prezint în linii mari care sunt perspectivele cu care lucrez, cum văd situația care îmi este prezentată, cum văd că se poate lucra și propun un plan de intervenție (atât individual, ce poate să facă persoana după ce merge acasă dar și împreună în terapie dacă se dorește să continuăm). De cele mai multe ori, o singură ședință nu este suficientă. Aș spune uneori că nici 2, 3, 10 în mod fundamental nu vor schimba lucrurile. Din practică am observat că este nevoie de multă psihoeducație pentru schimbarea profundă și durabilă, efort și muncă susținută pentru a se putea elibera trauma din trecut care cauzează astăzi diverse probleme.

Cu disponibilitate spre a privi în interior, de la zi la zi, săptămână la săptămână, lucrurile se conturează în procesul terapeutic, perspectiva se schimbă, nivelul de conștientizare și înțelegere crește, astfel și dificultățile sunt depășite mai ușor. De aici va veni schimbarea durabilă. Din înțelegerea tiparelor, reacțiilor, eliberarea emoțiilor din trecut și disponibilitatea spre a învăța moduri noi de a răspunde provocărilor vieții.

Durata unei ședințe de terapie este de la 50 de minute până la o ora jumătate-două. Eu de exemplu prefer mai mult ședințele mai lungi (o oră jumătate), consider că este nevoie de timp pentru a reuși să ne deschidem. Un proces terapeutic poate să varieze de la persoană la persoană, însă de cele mai multe ori, este un proces de ani de zile.

De asemenea, ce mai poți să mai iei în calcul înainte să hotărăști cu ce specialist vei lucra, este locația cabinetului, dacă lucrează (și) online, tariful sedinței, politica de anulare/amânare a ședințelor, decontarea ședințelor în cazul în care ai nevoie. Cere aceste informații înainte de a lua decizia finală.

Îndrăznește să ai o primă experiență alături de un psihoterapeut. Va fi cu multe daruri pentru tine. Stabilește care este nevoie ta, alege un specialist care consideri că acum îți poate fi sprijin și programează-te! Da, ce mai este nevoie să știi, uneori timpul de așteptare poate să fie mare. Agendele de cele mai multe ori sunt încărcate pentru că lucrăm și luni de zile/ani de zile cu o persoană, prin urmare nu este foarte mare flexibilitatea. Dar am încredere că o să ajungi acolo unde e nevoie!

Dacă vrei să afli mai multe informații despre mine, te rog intră la secțiunea Lucrează cu mine. Acolo am detaliate abordările terapeutice cu care lucrez acum. De asemenea, am și un curs gratuit care te așteaptă să îl parcurgi, unde poți vedea mai bine cum lucrez. Am multe materiale spun eu interesante și pe youtube, pregătite la început de an să fie folosite!

Îți urez să găsești specialistul potrivit pentru tine și să îndraznești să faci drumul înapoi spre inima ta! Promit că merită!

Autor

Cosmina Pop

Susțin și ghidez oamenii spre bucuria de a trăi. Printr-o abordare holistică a procesului terapeutic, navigăm prin toate ideile și convingerile care opresc bucuria, desfacem și înlocuim tipare adânc înrădăcinate despre ce înseamnă să trăiești în conectare cu tine și cu viața. În lumea de la interior, avem absolut tot ceea ce ne trebuie pentru a fi în pace.

Distribuie articolul:

Articole recente

Scroll to Top